Type specimen

Bell Centennial was een fictieve opdracht vanuit Zuyd Hogeschool

Opdracht

Bij deze opdracht kreeg ik een lettertype toegewezen om hiermee iets unieks te creëren op typografisch vlak. Ik kreeg het lettertype Bell Centennial.

Uitwerking

Tijdens mijn onderzoek naar dit lettertype kwam ik erachter dat het een lettertype is dat destijds speciaal ontworpen was voor telefoonboeken.

Er is namelijk nagedacht over het drukken met veel inkt op dun papier. Daarom heeft dit lettertype speciale “ink traps” waar de inkt in kan lopen zodat het niet overal gaat vlekken.

Voor de uitwerking van deze opdracht heb ik er voor gekozen om juist dit stukje geschiedenis te hergebruiken. Ik heb een oud telefoonboek erbij gepakt en de bladzijdes eruit gescheurd om te kunnen printen op dit papier. Ook heb ik er speciaal voor gekozen om te printen met een inktjet printer, zodat er ook echte inkt is en niet gelaserd wordt met poederinkt. 

De kleurkeuze is dan ook weer afgeleid van de inktkleuren, zo zijn alle kleuren 100% CMYK, dit houdt in dat er geen mengsels in de kleuren gebruikt werd, maar dat de Cyaan, Magenta, Yellow en Black volledig op 100% stond.

Ik heb besloten om elke letter uit te werken op een eigen unieke manier, maar wel in serie met de andere letters. Zo is het uiteindelijk dus een analoge expositie geworden met 26 letters die samen het complete verhaal vertellen over het lettertype Bell Centennial.